juni 2019

06.08.19

29.08.19

Har vunnet Eliteserien med Molde. Nå vil han rykke opp med Hinna

En av årets nysigneringer, Makhtar Thioune har satt seg et mål for 2019. Han skal rykke opp med Hinna. Vi tok en prat med den tidligere Eliterserieprofilen.

Skrevet av Lars Isachsen den 26.03.2019

Det er en smørblid Senegaleser som møter Hinnas utsendte for en liten prat. Mannen som har opplevd mer enn de fleste andre 4. divisjonsspilere i landet gleder seg til ny sesong, og selv om han har rukket å bli 34 år, er fortsatt motivasjonen for å spille fotball tilstede.

Karrieren

2. januar fikk spillerne beskjed. Richard Bjerga hadde klart å overtale Makhtar Thioune til å spille ball for Hinna i 2019-sesongen. Mannen som blant annet har vunnet seriegull med Molde og fått Kniksen-prisen for årets spiller, har lang erfaring med spill i Norsk fotball. Etter å ha blitt kåret til årets spiller i senegalsk eliteserie, ble han fanget opp av speidere fra Molde. Det ble likevel ingen kontrakt med klubben fra "rosenes by" i første omgang. Istenfor ble han hentet inn til klubben Sparta (idag Sarpsborg 08) i Østfold. I 2009 skulle han tilslutt bli Moldespiller. Som sentral midtbanespiller i 4-3-3 formasjon, brilijerte han nok til å bli årets spiller i Norsk fotball kåret av VG.

I 2012 ble han gjenforent med sin tidligere manager Kjell Jonevret i Viking. Her var han en sentral spiller i flere år, men dessverre ødela noen utenomsportslige episoder for videre spill i Viking. Turen gikk videre til tyrkiske Snliurfaspor i 2016. Han valgte deretter å trappe ned fotballen med spill for Alta. Videre gikk turen i 2017 til Vidar og spill i 2. divisjon. Her var han tidvis en attraksjon, og da spesielt i en fri rolle på midtbanen. Vinteren 2019 ble han klar for altså klar for de røde og hvite fra Hinna.

Glimt fra Thiounes tid i Molde:

Trives godt i ny klubb

Etter så mange år i både nasjonal og internasjonal toppserie, skulle man tro at en spiller som Makhtar Thioune skulle være en spiller med stjernenykker. Slik har det derimot ikke vært. Thioune beskrives først og fremst som en veldig god fotballspiller av lagkameratene, men ikke minst en vel så fin fyr i gruppen. Selv sier han dette om de første månedene i ny klubb.

- Jeg trives veldig godt så langt. Jeg kjenner jo litt til miljøet og klubben, og har bare lovord å si så langt. Det er en fin gjeng i Hinna med gode medspillere. Jeg føler meg hjemme her, sier han.

Thioune valgte å gå ned to divisjoner for å spille i Hinna. Om klubbvalget sier han dette:

- Jeg kunne selvfølgelig spilt i høyere divisjoner, men for meg nå er målet å kunne være med å bygge opp yngre spillere i klubben. I tillegg har jeg to yngre sønner som spiller for klubben, og ønsker å følge opp dem sier han han, før han fortsetter:

- Og hvorfor ikke rykke opp? For de unge spillerne og klubben sin del hadde det vært perfekt. Dette var i all hovedsak årsaken bak klubbvalget mitt, forklarer han.

Skal jobbe i Hinna

I tillegg til å spille fotball studerer han også ved sidenav til å bli fotterapeut. Han legger ikke skjul på at studiene ikke kan kræsje for spill på høyt nivå. Han skal også bidra med sin kompetanse og erfaring for yngre lag i klubben. Han er blant annet ansatt i Hinnas FFO, og skal bidra på treningsfeltet hos juniorlaget og aldergruppene under.

Thioune selv trives i sin ny rolle og er motivert for fortsettelsen.

- Jeg gleder meg til å tilføre noe, og skal bidra 110% enten det er som spiller eller som trener for de yngre. Sålangt stortrives jeg også i den nye jobben. Arbeidet med de unge spillerne i klubben, også utenfor A-laget er viktig, påpeker han.

Også daglig leder Hans Arne Haga er full av lovord om Thiounes innsatts i klubben.

- Maktar har vært fantastisk å få inn i klubben, både på FFO og som trener på alderbestemte lag. Han er alltid positiv, noe som smitter over på dem rundt han, samtidig som han er tydelig på at han forventer innsatts. Den kombinasjonen gjør at han får med seg spillerne, enten det er 10-åringer på FFO eller 18-åringer på Junior Elite, skryter Haga. .

Thoune fra tiden i Viking (Foto: NTP Scanpix)

Ønsker å gjøre de andre gode

Som nevnt er det ingen stjernenykker hos Thioune. Han er klar på at det ikke er han selv som er i fokus, men laget og samspillet med de andre. På spørsmål om hva hans egne personlige mål for sesonger er han klar i sin tale.

- Det er først å fremst å bidra til å gjøre de andre gode. Jeg har ikke satt meg noen mål om antall scoringer eller assister. Jeg ønsker å bidra til at Hinna rykker opp til 3. divisjon. Det er mitt største mål for året, avslutter en optimistisk Thioune.

I oppkjøringen har han sålangt vist seg som en solid tilvekst. Sist mot Riska hadde var han blant annet sist på den avgjørende scoringen til Harald Vindenes. Han har likevel beroliget lagkameratene om at skuddfoten ikke blir tatt skikkelig i bruk før seriestart. Dermed er alle motstandere i 4. divisjon advart. Neste mulighetn til å se Makhtar på banen er mot Sunde på torsdag. Da er det seriestart!